5 Contoh Artikel Bahasa Sunda Lengkap Semua

Daftar isi [Tampil]
5 Contoh Artikel Bahasa Sunda Lengkap Semua

Halo teman-teman nomersiji selamat datang di blog kami, pada kesempatan kali ini mimin mau post tentang contoh artikel bahasa sunda.

Contoh artikel sunda adalah artikel yang dibuat menggunakan bahasa sunda. Pembukaan, isi, dan penutup juga menggunakan bahasa sunda.

Berikut ini sudah mimin rangkumkan 5 contoh artikel menggunakan bahasa sunda yang bisa kalian pelajari, cek langsung saja ya.

1. Contoh Artikel Bahasa Sunda Singkat

Mangpaat Teknologi dina kahirupan

Téknologi inpormasi dina jaman modéren parantos janten bagian penting dina kahirupan jalma boh di kota atanapi désa-désa. Sababaraha jalma anu gaduh minat khusus kana masalah bisnis sareng masalah sanésna, tapi barudak di sakola ogé kakeunaan téknologi pang anyarna anu diarepkeun ngabantosan aranjeunna pikeun tetep sareng téknologi sareng henteu dipaliré ku jaman modéren.

Sumebarna téknologi tiasa nguntungkeun sareng nyiptakeun épék négatip, tapi gumantung ka jalma anu ngagunakeun téknologi. Asép Sunandar Sunarya hasil téknologi kalebet laptop, komputer pinter komputer, komputer sareng seueur deui. Di dunya mahasiswa, tilu nami ieu henteu katingalina ganjil deui.

Kusabab aranjeunna ayeuna janten kabutuhan anu nyéépkeun sakedik artos sareng waktos, éta tiasa ngakibatkeun murangkalih sakola kaleungitan fokus kana waktos utami pikeun diajar malahan henteu merhatoskeunana, janten, aya jalma anu ngamangpaatkeun alat ieu pikeun diajar di sakola.

Kamampuh barudak dina nanganan téknologi relatif henteu penting contona, upami dibandingkeun sareng kolotna. Dumasar kana éta kolot barudak kedah waspada sareng ati-ati yén aranjeunna merhatoskeun kahoyong barudak supados henteu léngkah maju sareng janten pelanggaran, kusabab salah nerapkeun téknologi. ieu.

Aya langkung ti dua belas cafe parantos aya di mana waé, kafe didesain pikeun nyumponan sarat murid pikeun diajar atanapi damel padamelan pikeun murid anu henteu ngagaduhan komputer atanapi laptop di bumina.

Sababaraha hasil sampingan négatip tina téknologi ayeuna anu lumaku pikeun nonoman Aya seueur kajadian anu karandapan ku nonoman kusabab henteu mampuh diajar internét. Waktos abdi dirobih janten reality show anu henteu mayar kanggo murangkalih, sareng ngagaleuh sareng ngical produk haram sareng daptar na jalan.

Kahariwang anu patali sareng téknologi dina kolot ayeuna janten alesan pikeun kolot pikeun ngadidik murangkalih supados henteu janten korban tina épék négatip tina téknologi. Nanging, manpaatna lumayan saé pikeun sadaya bidang pangwangunan.

Komputer sareng élmu komputer anu aranjeunna dukung penting pisan dina sadaya bidang, sanés ngan kusabab aranjeunna tiasa méréskeun masalah épisién sareng gancang, tapi diajar ngeunaan élmu komputer penting pikeun mayunan waktos modern sareng ngungkulan tantangan dina kahirupan sadidinten.

2. Contoh Artikel Bahasa Sunda Tentang Narkoba

9 Tips Ngahindarkeun Bahaya Narkoba

1. Ati-ati nalika milih babaturan anjeun

Penting pikeun milarian babaturan sapertos anu ngagaduhan jalma anu positip. Upami urang ngagaduhan jalma anu ngagaduhan tindakan anu positip sareng ngadorong, maka urang ogé bakal positip.

Kontrasna, upami urang ngagaduhan réréncangan anu kalakuanana henteu positip, aranjeunna sigana bakal ngakibatkeun aranjeunna mikir sareng kalakuanana négatip ogé. Mangrupikeun ide anu saé pikeun ngaidentipikasi jalmi na.

2. Nyingkahan ulin sonten

Ngahindaran tina maén peuting teuing nyaéta cara ngajauhan bahaya zat. Upami para nonoman biasa maén atanapi ngorondang nalika wengi sareng kamungkinan pisan janten kairut dina polah kamerdekaan. Paripolah ieu tiasa nyababkeun aranjeunna janten gampang kabiasaan ekstrim sapertos judi, alkohol atanapi kecanduan narkoba sareng seueur deui.

3. Entong Ngalawan Saran Kolot

Kolot umumna hoyong murangkalih janten jalmi anu ngagaduhan moral anu saé. Perhatosan sareng taat kana naséhat kolot, utamina nalika aranjeunna gaduh kabiasaan ngalawan nasihat ti kolotna, condong tiasa nyandak kaputusan anu teu ditarima sacara moral.

Ieu matak ngamudahkeun pikeun jalma pikeun ngalakukeun tindakan haram, sapertos ngagunakeun narkoba.

4. Ngagaduhan Hobi sareng Kegiatan Positip

Ngarasakeun taun-taun nonoman urang ngeusi kasenangan, pikagumbiraeun sareng hal-hal anu saé kalayan ngalaksanakeun kagiatan positip sapertos ngagambar, olahraga, nyerat sareng seueur deui.

Masalah-masalah ieu tiasa nyiptakeun parasaan katerampilan anu parantos dipimilik ku urang sareng ogé ngawatesan kamungkinan sosialisasi sareng anu ngagaduhan pikiran positip sareng ideu kréatip.

Pikeun anu henteu ngiringan minat sapertos hobi atanapi usaha anu positip langkung gampang ngabahas hal-hal anu négatip, sapertos nginum obat.

5. Ati-ati gampang ngomong ku jalma séjén.

Waspada pikeun diajak ngobrol atanapi diprovokasi ku jalma Upami anjeunna gampang ngadorong jalma pikeun ngalakukeun tindakan anu henteu saé sareng éta kalebet ngagunakeun zat.

6. Ngalereskeun Masalah urang

Sadayana ngagaduhan masalah salami kahirupan aranjeunna. Milarian solusi pikeun masalah urang ku pendekatan anu positip, pikeun ngamungkinkeun urang janten langkung disiplin dina kahirupan urang.

Upami urang nyanghareupan masalah dina cara anu salah salah sahiji balukarna nyaéta kamungkinan janten korban penyalahgunaan narkoba.

7. Kewajiban doktrin tina

Urang kedah nguatkeun diri ku iman anu panceg, supaya ulah ngalakukeun hal-hal anu nyababkeun aib sareng tiasa nyababkeun urang atanapi batur. Biasana dilaksanakeun ku nonoman anu henteu nurut kana imanna.

8. Ngawangun tali anu langkung kuat di kulawarga

Pecandu narkoba biasana nonoman anu ngaraos teu betah di bumi, sareng janten aranjeunna sigana jauh ti bumi dugi aranjeunna mendakan diri sareng grup anu dicirikeun ku panyalahgunaan narkoba.

Laksanakeun hal-hal anu saé di bumi anjeun, langkung-langkung tibatan ngalakukeun éta di jalan.

9. Fokus kana Hal Positip

Hal positip aya dimana-mana di sakuriling urang. Urang kedah sibuk sareng nyayogikeun manpaat pikeun batur atanapi urang sorangan.

Ngalakukeun hal-hal anu positip sareng ngabantosan urang ngalaksanakeun impian, ngabahagiakeun kolot, ngembangkeun kamampuan sareng sajabina. Nyingkahan ngudag anu henteu séhat sapertos nyéépkeun waktos di jalanan atanapi bobo jalan-jalan dina poék, atanapi ngalibetkeun kagiatan anu teu aya gunana.

Naon waé pikeun tulisan ngeunaan cinta ngeunaan narkoba, kuring miharep éta aya mangpaatna pikeun kami, khususna anjeun anu rumaja di sakumna dunya.

3. Contoh Artikel Bahasa Sunda Tentang Kesehatan

Sisi Negatif Ngagunakeun Kawat Gigi

1. Rahang kedah diborgol, huntu, atanapi bahkan ngeruk sirah anjeun.

Efek samping négatip tina kurung anu dirasakan ku sababaraha umumna nyaéta gatel dina rahang atanapi dina huntu kusabab pangaruh-tarikan anu asalna tina kurung anu disambungkeun. Nyeri rahang tiasa sering nyababkeun nyeri sirah, janten ieu sababna panggunaan kabel pikeun huntu ieu tiasa nyababkeun rahang nyeri.

Sensasina dirasakeun nalika dokter gigi nempatkeun kawat sareng ngamankeunana dina huntu. Tangtosna, sadayana ngaréspon bau.

2. Gusi meureun getih.

Anu sering kajadian ogé nyaéta anu tiasa nyababkeun gusi nyeri sareng, dina sababaraha kasus, pendarahan. Ieu biasana kajadian nalika urang nginum kaamanan anu kasar atanapi heuras. Alesan pikeun ieu nyaéta gusi anu tiasa janten jengkel sareng perdarahan.

Kusabab nganggo kawat urang huntu urang adaptasi sareng parobihan warna. Kadang-kadang, meureun aya corétan kusabab gesekan disababkeun ku kawat dina jero waos.

3. Kawat rusak dina waos

Kawat gigi (waos) dijantenkeun awét Tapi, kamungkinan bantalan kawat kadang-kadang tiasa rusak ku kabaosan, khususna upami urang sacara rutin atanapi sering nyikat ku seueur kakuatan.

4. Akar huntu beuki pondok

Pamakéan kutang anu panjang tiasa nyababkeun akar waos urang janten langkung pondok, prosés ieu ogé katelah resorpsi root. Kaleungitan akar huntu kusabab akibat tina kawat, éta paling dipikaresep dialaman ku jalma anu nganggo kutang (waos) pikeun waktos anu lami.

Nanging, dina sisi négatip sakumaha anu dibahas sateuacanna écés, upami urang gaduh baju kurung (waos) éta kedah diperlakukeun sacara rutin sareng diberesihan. Kusabab sesa karét urang tiasa janten caket sareng janten plak (karang) anu ngajantenkeun huntu konéng, sareng sajabina.

4. Contoh Artikel Bahasa Sunda Tentang Kesenian

Kasenian Daerah Pasundan

Indonesia kalebet nagara-nagara anu beunghar ku karagaman budaya, khususna budaya daérah. Masing-masing sélér nagara anu ngandung ratusan pulau di Indonésia mangrupikeun budaya béda tina irigasi. Salaku tambahan, aya kasenian daérah.

Naon ungkapan artistik di daérah éta? Alami, kasenian diciptakeun sareng berkembang di daérah éta. Kasenian kedah dipanggihan deui sareng dikembangkeun deui sabab mangrupikeun harta nasional anu utama. Kasenian daérah anu aya, dipikaterang sareng dipikacinta ku bangsa anu nyiptakeunana katelah seni nasional. Maka, seni daérah mangrupikeun pondasi anu janten bagian tina kasenian nasional.

Kasenian jaipong contona mangrupikeun hiji kasenian ti Jawa Barat anu parantos janten kasenian nasional. Kapentingan batur nyaéta jaipongan tapi aranjeunna ogé resep kana seledri batur. Kisaran pangwangunan pasti langkung luhur tibatan ukur di Tatar Sunda hungkul. Sabenerna, ceuk kuring ka kuring jalma-jalma ti luar negeri sami-sami resep.

Tungtungna, kaéndahan Sunda mangrupikeun lapangan anu lega. Mangrupikeun bentuk kasenian anu seueur jalma nungtut dipiceun. Boa-boa éta kuring henteu terang namina. Ari Panga terus turun sabab teu aya generasi anyar anu neraskeun tradisi. Éta kasalahan janten rendah haté. Ieu pikaresepeun pisan. Saha anu teu hariwang ngeunaan kaleungitan sagala harta dunya anu lega pikeun anjeunna?

Salaku urang Sunda, urang henteu ngagaduhan méwah pikeun mareuman obor. Nanging, sahenteuna kuring tiasa nginget-nginget namina, tapi kuring ogé henteu émutan bau na. Janten, teu lami deui urang bakal nyetél bentuk seni anu hirup ogé anu hirup.

Geura urang atur, diantarana waé, wayang golek, jaipongan, cianjuran, angklung, calung, kendang penca, beluk, kiliningan, ketuk tilu, kuda lumping, tarawangsa, sandiwara, réog, longser, lais, debus, ubrug, ujungan, dombret, kawih, gending karesmen, bangbarongan, sareng gondang. Ieu mangrupikeun bagian alit tina carita kalayan ayana langkung ti 30 rupa.

Di nagara batur, seledri gaduh seueur bentuk seni sareng seueur deui anu bakal maot. Upami anjeun sél ti hiji bangsa, kontak saha anu ngagaduhan tilu puluh kasenian, kalikeun nomerna ku hideung. Ideu na pikeun ngalikeun nomerna ku jumlah telepon sélulér di Indonésia. Leuh, Indonesia beunghar pisan.

5. Contoh Artikel Bahasa Sunda Tentang Teknologi

Teknologi Basajan Urang Sunda

Definisi téknologi ngarujuk kana élmu anu aya hubunganana sareng nyiptakeun produk. Urang sering ngalakukeun kasalahan mikir, nalika ngadangu istilah téknologi sareng mikir yén éta mangrupikeun hal anu maju atanapi modern.

Tapi éta henteu saderhana éta. Naon waé anu ngalibatkeun desain barang tiasa disebat téknologi. Ngadamel témpé, ngawangun korsi, atanapi ngadamel bata. Ieu kalebet tugas anu meryogikeun téknologi, ogé katelah téknologi saderhana atanapi saderhana. Tangtosna, cara anu dianggo pikeun ngalaksanakeun ieu sanés sumber kareueus sareng henteu meryogikeun pangeluaran anu ageung, sareng henteu sapertos téknologi canggih.

Aya beh dieu anu tempat dimana rancage mimiti dikenalkeun. Ngadamel naon anu anjeun peryogikeun dina kahirupan sadidinten. Salaku conto, nyiptakeun alat-alat dapur, alat tatanén ogé parabot pikeun jual barang sareng daptar na jalan. Baheula teu di beuli kumaha, éta didamel nyalira. Sapertos ayeuna jati anu aya di bumi kuring sanés anu kuring mésér.

Candak arloji sareng bungkus ku panon buatan ieu. alat-alat: Boboko nyaéta wadah béas atanapi sangu anu anjeun kedah ngeusian. Kancing awi tina atanapi geometri. Bagian tina awi anu dipaké pikeun nyieun untun bakal bau. Éta ogé ngagaduhan cangkul tina cangkul. Diménsi na (diaméterna) sakitar 20 séntiméter. Éta ditutupan awi sareng ditalian nganggo pacul. Panjangna dina naon dianggo.

Mangpaat pikeun ngurung hayam, khususna anu ngala hayam anu henteu kedah dirugikeun upami éncér. Awi mangrupikeun bahan awi, sareng nalika aya sababaraha rupa anu tiasa dianggo. ogé langkung saderhana tapi karesep kuring sami sareng kurungan hayam.

Rorongkong masih dianggo, sareng ku seueur anu resep ka kuring hayam (hayam bangkok), bekisar, ogé katelah pelung hayam) dina raraga ngajantenkeun rorongkong salah sahiji anu pang saéna.

Bentuk silinder Seeng condong.

Jangkungna sakitar 50cm. Paling umum, tambaga dianggo, tapi aya ogé anu didamel tina Tin. Produk terakhir anu didamel tina tambaga katelah sawah. Sawg gunana pikeun diadopsi, (inhaler mangrupikeun bagian tina sawg). Seeng ogé dimangpaatkeun pikeun ngagolak sapertos jagong rebus sareng cau, hui jsb.

Tong didamel tina kerokan awi. Panjangna biasana diwangun ku dua bagian sakitar 1 panjang saméter. Tungtung luhur cangkul tiasa dipotong sareng teras ngamanpaatkeun tali pacul. Sami manglaku ka pacul. Sok gunakeun tali tina pacul.

Lodong dianggo unggal waktos ku pamayang pikeun miceunan runtah tina sungut kawung. Upami henteu, liang éta sok janten bak cai pikeun anu caket kana sumur, atanapi sudut pandang kuring. Bulu mangrupikeun paranti ngolah sawah anu kadang ditarik ku sapi atanapi munding.

Ieu prosés katelah bajak. Tujuanna pikeun ngabantosan taneuh na langkung leueur sareng leupas. Buluna diwangun tina jarami sareng kai. Komponénna dikenal salaku buntut, imbit, tulang selangka, cacad dibarengan bantal.

Kesimpulan

Demikianlah artikel kali ini mengenai 5 contoh artikel bahasa sunda, semoga artikel yang saya tulis kali ini bermanfaat, jangan lupa baca postingan saya juga mengenai cara membuat artikel.

Sekian dan terima kasih.

Post a Comment